Tromboza venoasă profundă (TVP) constă din formarea unui cheag ( tromb) la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare sau micului bazin, mai rar la nivelul membrelor superioare.
Este o afecțiune riscantă pentru că ruperea unor fragmente din aceste cheaguri ( numite emboli) și antrenarea lor în circulație până la nivelul plămânilor determină embolia pulmonară, cu risc fatal. O altă complicație importantă este sindromul posttrombotic, care apare la 25% din pacienții cu TVP.
Care sunt cauzele TVP ?
Sunt descrise trei cauze majore:
- încetinirea circulației de întoarcere venoasă- clinostatism prelungit după operații sau fracturi, călătorii lungi, etc
- lezarea vaselor- prin accidente, operații, inflamații, boli imune
- creșterea vâscozității sângelui- de cauză ereditară sau prin deshidratare, cancer, administrare prelungită de contraceptive, etc
Factorii de risc ai TVP se deduc din cauzele acesteia: repausul prelungit la pat, traume severe, operații ( mai ales din sfera ortopedică, ginecologică, chirurgie oncologică generală), diverse tulburări de coagulare, terapii hormonale etc.
Care sunt principalele simptome și cum se stabilește diagnosticul?
TVP nu produce totdeauna simptome! Trebuie să fim atenți la:
- umflarea piciorului bolnav, uneori doar la nivelul gleznei alteori extinsă spre coapsă
- sensibilitate sau chiar durere la mers sau în ortostatism
- înroșirea tegumentelor
Complicația majoră- embolia pulmonară- se manifestă prin dispnee brusc instalată, durere toracică, tuse uneori sanguinolentă, palpitații. Aceste simptome impun consultul de urgență!
Diagnosticul TVP se stabilește prin:
- consult de specialitate la medicul de familie, internist, cardiolog, chirurg vascular- evidențiază factorii de risc, bolile asociate etc
- ecografie Doppler venoasă- apreciază curgerea sângelui venos, starea venelor superficiale și profunde, localizează cheagul și starea acestuia (flotant, recanalizat…)
- dozarea D-dimerilor- substanțe eliberate în circulație prin dizolvarea cheagului
- venografia- evidențiază anatomia venelor prin injectarea unei substanțe de contrast și radiografie.
Cum putem preveni TVP?
- administrarea de anticoagulante cu greutate moleculară mică înainte și după anumite proceduri chirurgicale
- ciorapi de compresie- decompresie înainte și după intervenția chirurgicală
- mobilizare rapidă postoperatorie
- exerciții fizice de flexie- extensie a gleznei, mișcarea degetelor de la picioare, etc
- purtarea ciorapilor elastici- la persoane cu risc crescut
- atenție la călătoriile lungi ( avion, autobuz)- faceți câțiva pași la 1-2 ore, purtați încălțăminte lejeră, beți multă apă și evitați alcoolul și cafeaua pentru că vă deshidratează, purtați ciorapi elastici
Cum tratăm TVP?
Diagnosticul de TVP impune un tratament energic pentru combaterea măririi și migrării chegului ( trombului ) și apariției sindromului posttrombotic.
- anticogulantele-reprezintă medicația de bază în tratarea TVP; se va începe cu administrarea IV a heparinei nefracționate sau cu heparine fracționate ( clexane, fraxiparine, fragmin) cu administrare subcutanată. În paralel se va începe și tratamentul cu anticogulant oral ( acenocumarol, trombostop, sintrom) care va fi ulterior continuat minim 6 luni. Pe parcursul tratamentului cu anticoagulante trebuie să vă urmăriți periodic coagulograma ( teste de coagulare a sângelui ) vezi*
- ciorapul elastic– sunt ciorapi medicali standardizați pe anumite grade de compresie, se poartă de la nivelul jumătății piciorului în sus peste gleznă până sub sau deasupra genunchiului. Principiul de funcționare este simplu : ciorapul strânge de jos în sus și împinge sângele stagnant către inimă, evitând presiunea venoasă prelungită cu distrugerea peretelui venos.
- alte terapii de excepție– tromboliticele (dizolvă rapid cheagurile dar au risc mare de sângerare), filtrul de cavă, tratamentul chirurgical sunt toate tratamente de excepție și de aceea vor fi discutate la caz.