Chirurgia cancerului digestiv sau oncologică este acea parte a chirurgiei generale ce se ocupă cu tratamentul cancerului ce se localizează la nivelul tubului digestiv și al glandelor anexe.
A apărut în cadrul chirurgiei generale ca o necesitate, în mod similar cum au apărut în medicină oncologia medicală, hematologia oncologică etc.
De ce totuși o atare separare a chirurgiei oncologice de chirurgia generală?
În occident chirurgia oncologică este o subspecialitate desprinsă deja de chirurgia generală; la noi ea face parte integrantă din specialitatea de chirurgie generală, dar există centre medicale cu o experiență mai mare în tratarea afecțiunilor digestive canceroase ( în special centrele universitare).
Logica acestei delimitări a chirurgiei oncologice de cadrul mult mai larg al chirurgiei generale pleacă de la o observație simplă: studii clinice repetate au demonstrat că supraviețuirea, prognosticul pacientului operat pentru cancer digestiv este direct legat de volumul chirurgical, adică de numărul de cazuri pe care clinica și/sau chirurgul respectiv le tratează și operează. Această aserțiune se dovedește extrem de valabilă în cazul unor operații oncologice majore, ca de exemplu: gastrectomia totală pentru cancerul gastric, colectomii sau rectocolectomii pentru cancer colo-rectal, rezecțiile de pancreas sau ficat. În plus chirurgia oncologică nu se referă doar la organul afectat, de multe ori fiind necesare rezecții extinse (noi le numim multiviscerale), limfadenectomii, etc.
Ce este limfadenectomia și dacă este necesară?
Ca idee generală limfadenectomia constă în curățirea ganglionilor limfatici atinși de cancer și aflați în proximitatea sau la distanță de tumora primară. Ea este parte integrantă a intervenției oncologice, fiind în măsură să asigure, împreună cu îndepărtarea organului/organelor afectate, o speranță de vindecare a acestei teribile afecțiuni. Lipsa de îndepărtare a ganglionilor invadați înseamnă doar o operație paliativă, realizată pentru confortul pacientului (și uneori și a chirurgului!), dar fără speranța unei radicalități chirurgicale și/sau oncologice.
Cum se tratează astăzi un cancer digestiv ?
Cancerul digestiv a încetat demult să mai fie un caz exclusiv chirurgical!
La ora actuală tratamentul cancerului digestiv este multidisciplinar, fiind în mod clar o muncă de echipă în care sunt implicați gastroenterologi, radiologi, oncologi, imunologi și…chirurgi.
De ce la urmă chirurgii? Nu pentru că rolul lor a fost oarecum minimalizat dar s-a demonstrat clar că nu în toate situațiile o abordare inițial chirurgicală a unui cancer digestiv are și cele mai bune rezultate. Se știe astfel că un tratament inițial oncologic al unui cancer rectal urmat de operație are rezultate mai bune decât o abordare inițială (și prematură) chirurgicală, și exemplele de acest gen pot continua…
Ce trebuie să faci în cazul unui diagnostic de cancer digestiv ?
- informează-te- află cât de multe despre boală, posibilități de tratament, soluții alternative
- caută un centru chirurgical cu experiență în tratarea acestei afecțiuni (la noi un centru universitar de cele mai multe ori !)
- acceptă efectuarea unui tratament complex (noi îl numim multimodal) și nu intra în panică dacă el nu începe cu tratamentul chirurgical; aceasta nu înseamnă că nu vei fi operat ci din contră că vei fi operat în condiții și cu șanse mai bune
- în momentul în care ajungi la intervenția chirurgicală – solicită informații despre operație, variante tehnice (inclusiv laparoscopia!), complicații, evoluție postoperatorie… și nu în ultimul rând despre chirurg (număr de intervenții, rezultate)
- după operație – solicită rapid rezultatul histopatologic și respectă cu strictețe indicațiile echipei ce te tratează. Va trebui probabil să urmezi un tratament oncologic postoperator și în mod obligatoriu te vei supune unor investigații și urmăriri la 1,3,6,9,12 luni și apoi anual.