Anevrismele sunt dilatații, lărgiri arteriale apărute datorită slăbirii peretelui vascular. Cauzele nu sunt total cunoscute; modificarea structurală a peretelui arterial prin scăderea elasticității, ateroscleroza, alături de o serie de factori de risc cardiovascular (fumatul, hipertensiunea, hipercolesterolemia, diabetul) intră în discuție.
Boala afectează în special bărbații iar riscul de apariție este crescut după 70 de ani.
Cea mai frecventă localizare a bolii anevrismale este la nivelul aortei abdominale, urmată apoi de aorta toracică, artera poplitee și mai rar carotide sau arterele femurale.
Ce simptome are această afecțiune?
Anevrismele arteriale periferice (popliteal sau mai rar femural) și anevrismul carotidian devin aparente de la o anumită dimensiune ca o tumoră (umflătură) pulsatilă și uneori dureroasă în regiunea respectivă.
Anevrismele aortei abdominale (AAA) sunt de multe ori asimptomatice, fiind descoperite întâmplător la o ecografie abdominală de rutină sau dictată de o altă suspiciune diagnostică. Dacă sunt de dimensiuni mici-medii (până în 4-5 cm) trebuie urmărite clinic și imagistic (ecografie, CT la 6 luni); dacă sunt peste aceste dimensiuni sau sunt simptomatice ar trebui operate. Ruptura sau disecția AAA este complicația majoră și temută datorită mortalității ridicate; în afara acestor complicații cu risc fatal mai pot apărea embolii periferice datorate unor cheaguri plecate din sacul anevrismal, tomboze, rupturi în organe abdominale.
Ce soluții de tratament există?
Tratamentul diferă în funcție de mărimea anevrismului și de simptomatologie. Un anevrism de dimensiuni mici-medii (sub 4-5 cm) și asimptomatic se tratează conservator (renunțare la fumat, tratament antihipertensiv, antiagregant, hipolipemiant, etc.) și se urmărește clinic și imagistic la 6 luni (ecografie, CT). Anevrismele de dimensiuni mai mari (peste 5 cm) și/sau cele simptomatice se operează.
Tratamentul chirurgical
Tratamentul chirurgical constă din înlocuirea (rar ocolirea) vasului afectat cu proteze tubulare sintetice de Dacron sau ePTFE. În cazul aortei abdominale este o procedură chirurgicală complexă, cu riscuri și mortalitate încă ridicată (4-5%) dar beneficiile sunt incontestabile. O variantă a tratamentului chirurgical posibilă în anumite situații este tratamentul endovascular.