Sunt intervenții mai complexe, având indicație în bolile benigne, dar mai ales în cancerele cu localizare colică dreaptă sau stângă. Se efectuază de rutină pe cale clasică, printr-o incizie abdominală supra și subombilicală; există centre medicale unde în anumite situații aceste intervenții se pot efectua și laparoscopic.
Pregătirea pentru această intervenție este importantă, pe lângă pregătirea de rutină pentru intervenție mare (analize, radiografie pulmonară, ecografie sau CT abdominal, aviz cardiologic etc) fiind necesară și o pregătire a colonului cu o soluție ce asigură purgația acestuia cu 24 de ore înainta intervenției chirurgicale. Este de preferat ca pacientul să nu consume alimente ce produc reziduri câteva zile înainte de operație.
Anestezia este generală cu intubaţie oro-traheală (pacient adormit).
Intervenția chirurgicală (clasică sau laparoscopică) se termină de cele mai multe ori cu restabilirea tranzitului pe cale naturală (fără anus la perete). Există însă anumite situații particulare (tumori ocluzive, perforate, pacienți vârstnici cu multe boli asociate) în care chirurgul poate decide efectarea unui anus temporar, pentru protejarea suturilor intestinale; aceasta stomă temporară este menținută 4-6 săptămâni după care este desființată printr-o intervenție simplă, eventual în anestezie locală.
Spitalizarea este de aproximativ o săptămână (în cazul abordului laparoscopic – câteva zile).
Complicații postoperatorii:
- pulmonare, cardiace, trombembolice etc
- fistule intestinale – mai ales la pacienți tarați, cu multe boli asociate; necesită reintervenție, spitalizare prelungită
- ocluzii intestinale (nereluarea tranzitului după operație) – pot necesita reintervenție
- supurații și eviscerații ale plăgii- necesită reintervenție uneori și pansamente repetate
- eventrații- rupturi de perete, vizibile la câteva luni de la operație ca deformări (bombări!) la nivelul cicatricei.
Recomandări la externare:
- reluarea treptată a alimentației normale; pe parcursul internării (ziua 2-6 postoperator) alimentația va fi exclusiv lichidiană (ceai, apă plată, sana, iaurt, supă strecurată). Prima lună după operație se recomandă un regim alimentar bazat pe alimente bine gătite, fierte, carne mai slabă, eventual pasată în primele două săptămâni, cu evitarea condimentelor puternice, acriturilor, băuturilor carbogazoase sau alcoolice.
- pansamente ale plăgii și urmărirea acesteia până la vindecare; reapariția unor dureri de plagă cu roșeață, tumefiere eventual scurgere (chiar purulentă!) însoțită de febră, frison atrag atenția asupra unei infecții, fiind necesară prezentarea de urgență la chirurgul operator.
- scoaterea firelor la 7-10 zile după operație
- obținerea rezultatului examenului histopatologic ( în cazul cancerelor !) și începerea cât mai rapid a tratamentului oncologic
- evitarea eforturilor fizice mari în primul an după operație
- control chirurgical strict la 1,3,6,12 luni, ulterior bianual sau anual (valabil în special la pacienții cu diagnostic de cancer de colon).