Ce mai operăm noi chirurgii din patologia gastrică?
Patologia chirurgicală a stomacului s-a modificat foarte mult în ultimii ani; dacă în perioada rezidențiatului meu în chirurgie maeștrii mei operau foarte multe cazuri de ulcere gastroduodenale (și o făceau realmente magistral), astăzi această patologie o întâlnim la chirurgie mai mult sub forma ei complicată (perforația, hemoragia, mai rar stenoza). Tratamentul medicamentos modern al bolii ulceroase coroborat cu descoperirea precoce a bolii prin endoscopie au redus foarte mult indicațiile operatorii, patologia rămânând aproape exclusiv medicală.
Ce mai operăm noi chirurgii din patologia gastrică?
Puțin ulcer și acela de cele mai multe ori complicat prin perforație, hemoragie, mai rar stenoză.
Tumorile benigne ale stomacului (lipoame, leiomioame,…) sunt afecțiuni rare ce beneficiază în anumite situații de un tratament chirurgical, posibil azi și laparoscopic.
Cancerul gastric rămâne o problemă importantă, tratamentul afecțiunii fiind multidisciplinar, iar chirurgia rămânând pilonul de bază.
A apărut și s-a dezvoltat rapid chirurgia obezității, practicată azi și pe cale laparoscopică; se vorbește mult despre bandingul gastric (inelul gastric), despre micșorarea laparoscopică a stomacului (sleeve gastrectomy), plicatura gastrică sau by-passul gastric. vezi* www. tratamentobez.ro
Boala de reflux gastroesofagian este iarăși o noțiune la modă, o patologie de graniță în care este implicat un defect herniar diafragmatic împreună cu două organe cavitare, stomacul și esofagul. Chirurgia rămâne o alternativă importantă de tratament, cu atât mai mult cu cât rezolvarea poate fi laparoscopică.