Sunt intervenții complexe, având indicație în bolile benigne, dar mai ales în cancerele cu localizare rectală superioară (rectocolice), mijlocie sau inferioară. Se efectuază de rutină pe cale clasică, printr-o incizie abdominală pubo-supraombilicală; există centre medicale unde în anumite situații aceste intervenții se pot efectua și laparoscopic.
Pregătirea pentru această intervenție este importantă, pe lângă pregătirea de rutină pentru o intervenție mare (analize, radiografie pulmonară, ecografie sau CT abdominal, aviz cardiologic etc) fiind necesară și o pregătire a colonului cu o soluție ce asigură purgația acestuia cu 24 de ore înainta intervenției chirurgicale. Este de preferat ca pacientul să nu consume alimente ce produc reziduri câteva zile înainte de operație (fasole, mazăre, fructe).
Un element important de precizat este necesitatea efectuarii unui tratament oncologic preoperator la pacienții cu diagnostic de cancer rectal.
Anestezia este generală cu intubaţie oro-traheală (pacient adormit).
Intervenția chirurgicală (clasică sau laparoscopică) se termină de cele mai multe ori cu restabilirea tranzitului pe cale naturală (fără anus la perete), pentru abordul laparoscopic fiind strict necesare aparate pentru sutura mecanică. Aici însă mai mult decât în cazul bolilor colonului pot exista situații particulare (tumori ocluzive, perforate, jos situate către anus la pacienți vârstnici cu multe boli asociate) în care chirurgul poate decide efectuarea fie a unui anus temporar, pentru protejarea suturilor intestinale (menținut 4-6 săptămâni sau mai mult) fie chiar a unui anus definitiv în cadrul unei operații complexe de amputație de rect.
În ceea ce privește această operație de amputație a rectului, ea este indicată în cancere foarte jos situate către anus sau canal anal și presupune îndepărtarea definitivă a anusului cu stomă terminală și permanentă la nivelul peretelui abdominal stâng. Operația clasică decurge în doi timpi- unul abdominal, efectuat printr-o incizie pubo-supraombilicală prin care se rezecă rectul în întregime și unul perineal, efectuat printr-o incizie circulară în jurul anusului, prin care se rezecă anusul împreună cu aparatul sfincterian al acestuia. Timpul abdominal al intervenției se poate efectua laparoscopic cu minime incizii la nivelul abdomenului (durere redusă postoperator, spitalizare minimă).
Spitalizarea este de 7-10 zile (în cazul abordului laparoscopic – câteva zile).
Complicații postoperatorii:
- pulmonare, cardiace, trombembolice etc
- fistule intestinale – mai ales la pacienții tarați, cu multe boli asociate; necesită reintervenție, spitalizare prelungită
- ocluzii intestinale (nereluarea tranzitului după operație) – pot necesita reintervenție
- supurații și eviscerații ale plăgii – necesită reintervenție uneori și pansamente repetate
- eventrații – rupturi de perete, vizibile la câteva luni de la operație ca deformări (bombări!) la nivelul cicatricei.
Recomandări la externare:
- reluarea treptată a alimentației normale; pe parcursul internării (ziua 2-6 postoperator) alimentația va fi exclusiv lichidiană (ceai, apă plată, sana, iaurt, supă strecurată). Prima lună după operație se recomandă un regim alimentar bazat pe alimente bine gătite, fierte, carne mai slabă, eventual pasată în primele două săptămâni, cu evitarea condimentelor puternice, acriturilor, băuturilor carbogazoase sau alcoolice.
- pansamente ale plăgii și urmărirea acesteia până la vindecare; reapariția unor dureri de plagă cu roșeață, tumefiere eventual scurgere (chiar purulentă!) însoțită de febră, frison atrag atenția asupra unei infecții, fiind necesară prezentarea de urgență la chirurgul operator.
- scoaterea firelor la 7-10 zile după operație
- ingrijirea stomei temporare sau definitive
- obținerea rezultatului examenului histopatologic ( în cazul cancerelor !) și începerea cât mai rapid a tratamentului oncologic
- evitarea eforturilor fizice mari în primul an după operație
- control chirurgical strict la 1,3,6,12 luni, ulterior bianual sau anual (valabil în special la pacienții cu diagnostic de cancer de colon).
Punct forte – folosirea aparatelor de sutură mecanică în cursul operațiilor clasice sau laparoscopice colo-rectale reduce riscul dezunirilor anastomotice!