Varicele sunt dilatații ale venelor superficiale de la nivelul membrului inferior în general, vizibile sub piele, cu aspect întortocheat (varix în latină înseamnă strâmb sau întortocheat).
Boala se datorează dilatării sistemului vascular venos cu subțierea pereților venei și distrugerea valvelor venoase, rezultatul fiind apariția refluxului sângelui venos și ineficiența pompei venoase musculare.
Factorii ce favorizează apariția varicelor sunt sedentarismul, obezitatea, anumite profesii ce implică statul mult în picioare sau pe scaun; există o oarecare predispoziție genetică ( mai ales mamă-fiică).
Evoluția varicelor este mult timp fără simptome; pe parcurs însă pot să apară senzații ciudate de picioare grele sau obosite, crampe, ușoare furnicături, cârcei. În evoluție se remarcă apariția dilataților varicoase albăstrui pe traiectul venelor principale superficiale ale picioarelor, care devin din ce în ce mai numeroase și inestetice; pielea se poate pigmenta caracteristic (maroniu cu puncte albăstrui) devenind cartonoasă și pot să apară în final ulcerații greu vindecabile.
Complicația frecventă este flebita (tromboza) superficială, prin suprainfectarea unor cheaguri de pe traiectul venei varicoase.
Pentru un diagnostic corect și modern al bolii varicoase este necesară efectuarea unei ecografii Doppler venoase ce va stabili gradul afectării valvulare venoase, dinamica circulației, prezența zonelor cu reflux patologic, etc.
Ce soluții terapeutice există?
Varicele netratate se agravează în timp și duc la complicații nedorite de genul flebitelor, rupturilor varicoase, ulcerului varicos.
Modalitățile de tratament sunt numeroase la ora actuală și însumează metode coservatoare, scleroterapia, tratamentul endovascular, tratamentul chirurgical clasic.
- Metode conservatoare- recomandate în stadiile inițiale de boală, se referă la purtarea ciorapilor elastici, drenajul postural și alte exerciții ce urmăresc antrenarea pompei musculare gambiere (genoflexiuni, ridicări pe vârfuri, pedalare cu picioarele ridicate etc), evitarea statului prelungit în picioare sau pe scaun.
- Sceroterapia- constă în injectarea unor substanțe scerozante direct în venă;
- Tratamente endovasculare- includ terapia cu laser sau radiofrecvență ce sclerozează vena din interior.
- Tratamentul chirurgical clasic- constă din îndepărtarea chirurgicală completă a venei (stripping) și a ramurilor varicoase (flebectomii). Pacientul se internează în ziua operației, spitalizarea este scurtă (o zi), rezultatele sunt excelente.
Operația clasică pentru varice (crosectomia și strippingul venos)
În formele avansate de boală varicoasă este indicată intervenția clasică prin care se întrerupe vena varicoasă la locul ei de vărsare în sistemul venos profund (așa numita crosectomie), se cateterizează traiectul venei cu instrumente speciale (strippere) și se extirpă întreaga venă bolnavă. În plus se extirpă și pachetele varicoase dilatate.
Această operație se efectuează în general în anestezie regională (rahidiană sau peridurală).
Evoluția postoperatorie este simplă în general, spitalizarea fiind scurtă (2 zile).