Cum decurg consultația, internarea, operația și externarea?
Consultația
Este de preferat ca înaintea operației să vă programați și să veniți la clinică pentru o consultație. Există situații în care diagnosticul chirurgical este unul evident (hernie, litiază biliară etc) și atunci chirurgul poate să vă programeze pentru operație fără această consultație prealabilă.
Am insistat la descrierea procedurilor chirurgicale asupra importanței discuției medic-pacient, atât din punctul de vedere al profesionistului dar și al pacientului care își va cunoaște astfel chirurgul. Veți afla soluțiile de tratament chirurgical, eventualele alternative (dacă există), tipul de intervenție clasică sau laparoscopică, tipul de anestezie, durata spitalizării. Nu ezitați să întrebați despre experiența clinicii (și a chirurgului!) în problema de sănătate pe care o aveți; „prieteniile” între medici sau interesele unor „binevoitori” pot aduce deservicii actului medical.
Internarea
Se va face prin programare, în urma consultației sau telefonic. Uneori intervenția chirurgicală se va face în aceeași zi. Trebuie să pregătiți următoarele:
1. Acte necesare internării:
- bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist
- copie după cartea de identitate (buletin)
- adeverință de asigurat ( sau cupon de pensie), eventual adeverință de la CAS din județul de domiciliu( altul decât Mureș) din care să reiasă că sunteți în evidența CAS în ultimii 5 ani
- toate documentele medicale importante ( bilete de externare, scrisori medicale, analize, tratamente urmate în ultima perioadă)
2. Să aveți pijama (două perechi, de preferat bluză cu nasturi), papuci, prosoape, obiecte uzuale de toaletă ; să fiți nemachiată și să vă ștergeți lacul de pe unghii
3. Dacă urmați tratamente cronice informați medicul curant și medicul anestezist despre medicația prescrisă!!
Atenție la:
- medicamente de tipul trombostop, sintrom, acenocumarol- se întrerup cu 2-3 zile înaintea intervenției și se înlocuiesc cu heparine fracționate administrate subcutanat (fragmin, fraxiparine, clexane)
- medicamente de tipul plavix, trombex, ticlid se întrerup cu 7-10 zile înaintea intervenției; nu se întrerupe tratamentul cu aspenter, aspirin cardio.
- în cazul în care sunteți diabetic trebuie să aveți aparatul pentru măsurarea glicemiei, stickurile, antidiabeticele orale sau insulina
- nu întrerupeți tratamentul cardiologic; aduceți cu Dvs. medicația prescrisă.
4. Faceți un duș în seara sau dimineața premergătoare intervenției
5. Epilați regiunea în care se va face operația – de preferat cu cremă epilatoare
6. Luați un comprimat de Diazepam (10mg) în seara premergătoare intervenției
7. În preziua intervenției veți urma un regim hidric (supă, ceai, apă plată) iar seara nu mâncați.
Înaintea intervenției veți avea ocazia să discutați din nou cu chirurgul despre operație, în vederea lămuririi unor ultime aspecte neclare. Veți fi consultat de către medicul anestezist. La internare puteți fi însoțit de un aparținător (rudă/prieten) dar accesul acestora în clinică este restricționat, fiind permis doar pentru anumite situații (pacient vârstnic, handicap sever etc).
Veți semna un formular de consimțământ atât pentru actul chirurgical cât și pentru cel anestezic.
Operația
Pregătirea preoperatorie în chirurgie diferă în funcție de intervenția la care urmează să fiți supuși; poate fi vorba doar despre o minimă sedare și regim hidric în preziua operației sau despre o pregătire specifică complexă. În vederea intervenției veți fi dus la sala de operații și veți urma instrucțiunile personalului medical și ale medicului curant.
Externarea
În funcție de complexitatea intervenției chirurgicale externarea poate avea loc în ziua operației sau după mai multe zile de internare.
La externare veți primi indicații privitoare la:
- regimul alimentar și de viață
- tratamentul postoperator (inclusiv rețeta medicală)
- controalele postoperatorii necesare, eventualele tratamente complementare.
Veți primi deasemenea o scrisoare medicală adresată medicului Dvoastră de familie, ce va cuprinde date despre intervenție, tratamentele complementare necesare, sugestii de tratament medicamentos, modalitatea de dispensarizare.
Este de preferat să fiți însoțit de o rudă/prieten.