Diabetul zaharat afectează 100 de milioane de oameni în întrega lume; 5-10% sunt diabetici de tip 1 (insulino-dependenți), restul de 90-95% fiind diabetici de tip 2 (noninsulinodependenți) iar această ultimă formă este în creștere alarmantă datorită modificărilor în stilul de viață și de alimentație (sedentarism, obezitate).
Relația diabet- boală vasculară este bine cunoscută; se cunoaște faptul că diabetul afectează atât vasele de calibru mai mare (macroangiopatia diabetică), cât și vasele de calibru mic (microangiopatia diabetică).
Microangiopatia are consecințe severe- retinopatie, nefropatie- dar acestea nu fac obiectul specializării de chirurgie vasculară.
Macroangiopatia diabetică include ateroscleroza și calcificarea mediei vaselor (adică a păturii mijlocii din structura peretelui vascular). Este o cauză majoră a arteriopatiei periferice (arterita diabeticului). Simptomatologia este oarecum similară celei descrise la arteriopatia periferică, cu anumite particularități.
Neuropatia diabetică
Neuropatia diabetică sau polineuropatia diabetică (ND/PND) este o complicație a DZ ce se datorează afectării sistemului nervos periferic.
Hiperglicemia persistentă determină anumite modificări structurale la nivelul nervului periferic, cu umflarea acestuia prin acumulare de apă (edem). La nivelul piciorului nervul străbate spații înguste, inextensibile, astfel încât apare o compresie și o suferință cronică a acestuia până la distrugerea lui completă.
Ce simptome apar în ND?
În faza de debut a ND pacientul acuză furnicături sau dureri cu caracter de arsură la nivelul degetelor de la picioare (nervii cei mai fragili= primii care suferă) cu extensie spre gleznă. Treptat întreg piciorul devine dureros, pacientul nu suportă atingerea zonei respective sau se plânge de o senzație de arsură extremă la nivelul tălpii.
În evoluție apar modificări osteoarticulare ale piciorului cu deformări și tulburări de statică. Bolta plantară se prăbușește, capetele oaselor metatarsiene apasă și produc inițial clavusuri (bătături) cu localizare tipică!! care ulterior se deschid ca ulcerații greu vindecabile ( mal perforant) uneori comunicante cu articulația și suprainfectate. Piciorul bolnav este complet anesteziat, nedureros, așa încât boala evoluează liniștit către leziuni ireversibile, gangrenă infectată cu necesitatea amputației.
Ce posibilități de tratament există?
Cel mai bun tratament al ND este prevenția. Se cunosc măsurile simple de îngrjire a piciorului diabetic și acestea se aplică și în cazul ND. Tratamentul medicamentos se confundă cu tratamentul DZ și este de competența medicului specialist diabetolog. În situații grave, avansate se poate apela la tratamentul chirurgical de decompresie nervoasă, ce poate salva piciorul diabetic de amputație. Din păcate însă și în ziua de azi piciorul diabetic cu ND ajunge la operații mutilante ( dezarticulații, amputații) datorită evoluției liniștite a bolii până în faza ei complicată.