Chirurgia bariatrică sau a obezităţii cuprinde tehnici operatorii variate ce au ca scop scăderea ponderală durabilă, ameliorarea stării de sănătate, reducerea riscurilor legate de obezitate, creşterea calităţii vieţii şi….redobândirea încrederii de sine.
Obezitatea este la ora actuală o adevărată “pandemie”, o treime din populatia lumii fiind supraponderală iar un sfert suferind de obezitate morbidă. Romania ocupă un nefericit loc 3 între popoarele europene la acest capitol, cu aproximativ 3 milioane de supraponderali şi obezi.
În urmă cu aproximativ trei ani o echipă compusă din medici diabetologi și nutriționiști, cardiologi, pneumologi, gastroenterologi, psihologi, anesteziști și chirurgi din Târgu Mureș au lansat un program de luptă împotriva obezității și a complicațiilor acesteia. Ca parte integrantă a acestui program efectuăm intervenții chirurgicale bariatrice, îndeosebi de tip restrictiv, pe cale laparoscopică: micșorare de stomac ( gastric sleeve), inel gastric ajustabil, plicatură gastrică.
Vă invităm să vizitați site-ul : www.tratamentobez.ro pentru informații suplimentare!
Tiroidectomia totală
Tratamentul chirurgical modern al afecțiunilor tiroidiene benigne și maligne implică efectuarea de la bun început a lobectomiilor totale sau tiroidectomiilor totale; păstrarea unui rest de țesut tiroidian ( operație cunoscută ca tiroidectomie subtotală) nu mai este indicată decât în rare situații. Tratamentul substitutiv poate compensa cu ușurință hipotiroidia postoperatorie.
Chirurgia paratiroidiană minim-invazivă
Hiperparatiroidismul primar nu este o afecțiune chiar atât de rară ( incidanță de aproximativ 25/100000) și în majoritatea cazurilor este determinat de un singur adenom paratiroidian (tumora benignă). Clasic, îndepărtarea chirurgicală a acestuia se face printr-un abord cervical anterior larg și de multe ori inestetic. În anumite situații aceste mici adenoame se pot extirpa prin microincizii la nivelul gâtului, plasate țintit, al căror rezultat estetic este bineînțeles net superior.
Chirurgia laparoscopică a herniei hiatale și a acalaziei cardiei
Iată două afecțiuni ale joncțiunii esogastrice unde avantajele chirurgiei laparoscopice sunt de necontestat. Abordul clasic implică o incizie abdominală de dimensiuni apreciabile, cu întreg cortegiul de neajunsuri aferente ( dureri postoperatorii, reluare greoaie a tranzitului, spitalizare și convalescență prelungită). Tehnica laparoscopică este perfect fezabilă, rezultatele sunt identice sau chiar mai bune ( după principiul “vezi mai bine = operezi mai bine”), confortul postoperator este incomparabil.
Chirurgia laparoscopică a defectelor parietale (eventrații, hernii)
Herniile șI eventrațiile de dimensiuni mici-medii, în mod deosebit la persoane active, se pot rezolva chirurgical și pe cale laparoscopică. Sunt diverse tehnici a căror descriere în detaliu nu face obiectul acestui site însă practic toate folosesc plase speciale pentru întărirea peretelui abdominal.
Avantajele chirurgiei laparoscopice în aceste situații sunt mult discutate însă durerile postoperatorii mai reduse și mobilizarea mai rapidă sunt de necontestat.
Chirurgia laparoscopică colo-rectală și suturile mecanice
În marea majoritate a cazurilor chirurgia colorectală se adresează cancerelor cu această localizare și în mai mică măsură altor afecțiuni benigne. În cazuri selecționate aceste intervenții pot fi efectuate laparoscopic, cu toate avantajele deja amintite ale metodei. În legătură cu aceste intervenții chirurgicale laparoscopice colorectale trebuie spus că de cele mai multe ori ele necesită un instrumentar special , inclusiv aparate de sutură mecanică. Sutura mecanică în chirurgia colorectală și-a dovedit utilitatea mai ales în situația unor afecțiuni rectale jos situate, putând reduce rata de efectuare a colostomiilor temporare sau definitive, atât în cazul intervențiilor efectuate clasic cât și a celor laparoscopice.
Apendicectomia laparoscopică
Efectuarea apendicectomiei pe cale laparoscopică câștigă din ce în ce mai mult teren în ultima perioadă. Avantajele metodei țin în primul rând de posibilitatea explorării amănunțite a cavității peritoneale (patologie asociată, incertitudini diagnostice) dar și de recuperarea postoperatorie și de considerentul estetic. Operația se efectuează în anestezie generală, prin trei incizii de mici dimensiuni (sub 1 cm).