Rolul sistemului venos este de a transporta sângele înapoi la inimă; pe cale de consecință ineficiența acestuia de a-și realiza funcția poartă numele de insuficiență venoasă cronică ( IVC).
Cauzele IVC sunt genetice (moștenite ereditar) sau legate de anumiți factori de mediu, ocupaționali, traumatisme, accidente.
Există și factori ce favorizează, predispun la IVC: sedentarismul, obezitatea, sarcina, menopauza, fumatul, tusea cronică, etc.
Cum se manifestă IVC?
Manifestările clinice pleacă de la o etapă asimptomatică, cu evoluție în general lungă, până la manifestări grave cu răsunet asupra structurilor perivenoase- mușchi, piele, grăsime etc. Iată în tabel o clasificare clinică în șase grade*c1-c6 din cadrul clasificării CEAP unanim recunoscută.
Co fără semne vizibile
C1 teleangiectazii sau venule
C2 vene varicoase
C3 edem membru inferior, mai ales seara, după efort
C4 modificări ale pielii : colorație brun-închis, maro, violacee, apariția eczemelor, dermitelor
C5 c3 plus ulcer varicos
C6 c4 plus unul sau mai multe ulcere varicoase
Diagnosticul se poate afirma prin examen clinic și este susținut prin ecografie Doppler venoasă; rareori se indică venografia.
Cum se tratează IVC?
Trebuie reținut că tratată la timp această afecțiune poate evolua relativ liniștit iar complicațiile grave de genul TVP, ulcerului varicos pot fi evitate. Iată mai jos câteva măsuri profilactice și terapeutice:
- ciorapii elastici- sunt ciorapi medicali standardizați pe anumite grade de compresie, se poartă de la nivelul jumătății piciorului în sus peste gleznă până sub sau deasupra genunchiului. Principiul de funcționare este simplu : ciorapul strânge de jos în sus și împinge sângele stagnant către inimă, evitând presiunea venoasă prelungită cu distrugerea peretelui venos. Ciorapii se pun dimineața și se scot seara.
- drenajul postural (ridicarea picioarelor și efectuarea unor exerciții de pedalare, flexie- extensie a gleznelor, etc), exerciții fizice, mersul pe jos
- trofice venoase- sub forma unor pastile ( detralex ) sau diverse geluri și unguente ( lioton, venoruton…)
- scleroterapia- constă din injectarea unor substanțe slerozante direct în venă, cu distrugerea acesteia
- cura chirurgicală clasică a varicelor ( vezi varice)
- alte metode- bypassul venos, ablația termică sau laserul cu argon, reconstrucția de valve.
Punct forte: IVC este o afecțiune care tratată din timp se poate vindeca și pot fi evitate complicațiile grave evolutive (TVP, tromboflebita, ulcerul varicos, sindromul posttrombotic).