Pancreasul este o glandă situată în spatele stomacului, oarecum sub ficat, cu rol în digestie, în metabolismul glucidelor,etc.
Majoritatea intervențiilor chirurgicale efectuate pe pancreas sunt rezecții (extirpări) ale porțiunilor afectate de tumori benigne (chiste) sau maligne (cancere pancreatice), mai rar inflamații acute sau cronice.
Abordul laparoscopic nu a intrat în uz pentru această categorie de afecțiuni.
Cele mai frecvente afecțiuni tratate de noi sunt:
- PANCREATITA ACUTĂ ȘI COMPLICAȚIILE ACESTEIA (ABCESE, PSEUDOCHISTURI..)
- PANCREATITA CRONICĂ
- TUMORI PANCREATICE- CANCERE PANCREATICE, TUMORI BENIGNE (CHISTURI)
Fiind vorba în general despre o boală cu caracteristici deosebite vă rugăm să ne contactați direct pentru detalii.
Ce trebuie să știm despre cancerul de pancreas ?
Cancerul de pancreas este o afecțiune gravă ce necesită instituirea rapidă și energică a măsurilor terapeutice. Este o luptă pentru viață care trebuie înțeleasă și asumată ca atare.
Cele mai multe cancere pancreatice pleacă din peretele ductelor ce transportă sucul pancreatic ( secretat de pancreas și care are rol în digestie) și se numesc cancere exocrine; mai rar cancerul pleacă din celule ce secretă hormoni (de exemplu insulina) și se numește cancer endocrin sau insulinom.
Nu cunoaștem cauza determinantă a acestei afecțiuni ( cum nu cunoaștem cauza cancerului în general) dar știm că există persoane cu risc crescut de a face boala:
- vârsta peste 50 de ani
- fumatul- cel mai important factor de risc
- diabetul
- ereditatea- apare mai frecvent la cei care au avut în familie rude cu cancer pancreatic
- obezitatea
- pancreatita
În fazele sale inițiale boala este asimptomatică; am repetat acest lucru la foarte multe topice despre cancere, amintindu-mi de un profesor de-al meu de medicină internă ce spunea referitor la această boală și descoperirea ei uneori târzie: “ de-ar durea și cancerul cum doare dintele!”.
Când tumora este mai mare ( uneori prea mare din păcate!) pot apărea dureri în zona abdomenului mijlociu, grețuri, eventual vărsături. Pacientul nu are poftă de mâncare, se simte slăbit, permanent obosit, pierde constant și îngrijorător în greutate. În fazele și mai avansate apare uneori icterul (colorația galbenă a pielii).
Toate aceste simptome, deși nespecifice, trebuie să atragă atenția asupra unui posibil cancer digestiv și să grăbească investigațiile necesare pentru diagnostic.
Care sunt acestea?
- examinarea la medical specialist (internist, gastroenterolog, chirurg)
- ecografia abdominală- examinare simplă, neinvazivă, ce permite de multe ori diagnosticul
- CT abdominal cu substanță de contrast
- alte examinări speciale- indicate uneori pentru a evidenția localizarea exactă a tumorii, extensia acesteia ( RMN, PET-scan, ecografie endoscopică, endoscopie digestivă…)
Tratamentul cancerului de pancreas este o muncă de echipă!
Acestă echipă este formată din gastroenterologi, oncologi, chirurgi, nutriționiști.
Opțiunile terapeutice în cancerul de pancreas sunt:
- tratamentul chirurgical
- chimioterapia
- radioterapia
- alte modalități de tratament oncologic
Chirurgia este o opțiune în stadiile inițiale ale bolii dar intervenția chirurgicală este una majoră, de rezecție pancreatică. În general practicăm rezecția capului pancreatic ( locul unde se localizează cel mai frecvent cancerul pancreatic exocrine) iar operația se numește duodenopancreatectomie Whipple. Este o operație dificilă dar este singura ce poate aduce speranța vindecării. Trebuie să vă amintesc și aici ce spuneam în capitolul de generalități despre cancerul digestiv (vezi)- cu cât centrul și chirurgul căruia te adresezi are mai multă experiență în tratarea acestei afecțiuni cu atât șansele tale de vindecare sunt mai mari (și această afirmație este susținută științific!).
Nu am să intru în detalii de tehnică sau de evoluție postoperatorie pentru că pregătirea pentru o astfel de intervenție presupune o discuție mult mai amplă și particularizată la caz.
Chimioterapia poate fi indicată uneori înaintea intervenției chirurgicale dar frecvent se efectuează după operație. În formele avansate de cancer pancreatic poate fi singura modalitate de tratament sau se asociază radioterapiei. Se administrează de cele mai multe ori intravenos și există mai multe preparate și linii de tratament. Nu este un tratament anodin, având efecte secundare.
Radioterapia utilizează radiația pentru uciderea celulelor canceroase; se asociază altor modalități de tratament ( chimioterapiei). Are efecte secundare- grețuri, vărsături, diaree, oboseală, etc.
Alte modalități de tratament –practic putem vorbi aici de anumite terapii țintite ce folosesc droguri care împiedică la nivel molecular creșterea și răspândirea celulelor canceroase, dezvoltarea vaselor ce hrănesc tumora sau stimulează sistemul imunitar să le distrugă. Este de competența oncologului să stabilească indicația și tipul de tratament pentru fiecare caz în parte.
Punct forte– ai în față un moment greu și o decizie dificilă. Din acest motiv, înainte de a lua o hotărâre cu privire la tratament, ar trebui să analizezi foarte bine toate opțiunile. În anumite situații ar fi importantă o a doua părere- nu este o problemă ( sau nu ar trebui să fie!) dacă mai soliciți părerea altui specialist, eventual în alt centru medical.