Hernia se manifestă prin apariția unei ”umflături” în diferite regiuni herniare, de regulă în regiunea inghino-femurală.
Eventrația are aceleași manifestări doar că de data aceasta ”umflătura” apare de regulă la nivelul unei incizii pe abdomen. La ora actuală majoritatea herniilor și o bună parte din eventrațiile postoperatorii se pot opera minim-invaziv. Aceste tehnici laparoscopice au avantajele bine-cunoscute: durere postoperatorie diminuată, spitalizare redusă, recuperare rapidă. Se efectuează în anestezie generală (pacient adormit).
În ceea ce privește hernia inghinală , procedeele laparoscopice sunt de două tipuri.
- Procedeul transabdomino-properitoneal (TAPP) – în care chirurgul pătrunde în abdomen prin mici incizii de 5 și 10 mm și realizează repararea herniei, după care plasează o plasă între foița peritoneală și mușchii abdominali. Avantajele metodei: poate identifica și o hernie bilateraă, ce se poate repara în același timp operator; în plus, prin abordul intraperitoneal, se poate explora și restul abdomenului.
- Procedeul total extraperitoneal (TEP) – în care nu se pătrunde în abdomen, plasarea plasei făcându-se prin creearea unui spațiu de lucru între peritoneu și mușchi cu ajutorul unor trocare speciale.
Plasele de polipropilenă se fixează la perete cu ajutorul unui lipici biologic sau cu anumite agrafe ce penetrează peretele abdominal.
Există multe discuții cu privire la superioritatea unuia sau altuia dintre cele două procedee enumerate și probabil că aici mai mult decât oriunde obișnința (expertiza) chirurgului contează foarte mult.
Tratamentul laparoscopic al eventrațiilor se face după principii similare, pe cale intraperitoneală. Se folosesc plase speciale, care nu aderă la masa intestinală, acoperă generous rupture peretelui și sunt fixate cu ajutorul unor agrafe.