Privită mult timp de către foarte mulți (chirurgi, gastroenterologi sau medici din alte specialități, inclusiv pacienți) cu multă suspiciune, chirurgia laparoscopică colo-rectală a ajuns astăzi la momentul validării sale ca tehnică modernă, cu rezultate superioare chirurgiei clasice.
Acest lucru a fost posibil datorită dezvoltării aparaturii și instrumentarului laparoscopic dar și a abilităților chirurgicale. Majoritatea centrelor consacrate în chirurgia colo-rectală din străinatate au introdus tehnica laparoscopică de mai bine de un deceniu iar astăzi aceasta este în unele spitale un standard terapeutic. În România suntem (iarăși) la început de drum; puțini chirurgi au început să practice aceste operații și în puține spitale acestea sunt acceptate și finanțate. Neacceptate de către unii chirugi, pentru că este mai ușor să eviți subiectul atunci când nu dorești sau nu ai abilitatea de a opera laparoscopic aceste cazuri, spunându-i pacientului că operația clasică este ”sigură” iar laparoscopia o aventură. Neacceptate de către pacient, pentru că de multe ori aceștia nu sunt informați sau nu se informează suficient și nu întreabă medicul curant despre posibilitatea unei intervenții laparoscopice; în plus persistă în rândul pacienților senzația că o operație prin patru-cinci ”găurele” în abdomen este mai puțin sigură sau chiar incompletă în cazul unui cancer colo-rectal. Finanțarea acestor intervenții este și ea o problemă; momentan nu există o finanțare diferențiată a operațiilor clasice față de cele laparoscopice, știut fiind faptul că această chirurgie colo-rectală minim-invazivă reclamă instrumentar semnificativ mai costisitor față de chirurgia clasică.
Este chirurgia laparoscopică colo-rectală superioară celei clasice?
Răspunsul este DA; în afara avantajelor deja dovedite ale chirurgiei minim invazive (dureri postoperatorii mai reduse, mobilizare precoce, spitalizare mai redusă, etc) se pare că și ultimul argument care mai ”apăra” să spunem așa chirurgia clasică a căzut: studiile demonstreaza superioritatea oncologică a abordului laparoscopic al cancerului colo-rectal!!
Este chirurgia laparoscopică colo-rectală posibilă în toate cazurile?
Nu întotdeuna putem opera minim invaziv un cancer colo-rectal DAR chirurgia laparoscopică trebuie să devină preferința chirurgului și pacientului, chirurgia clasică rămânând doar excepția: tumori mari, ocluzive, urgențe colo-rectale, unele reintervenții, etc.